Overzicht

Ont­wik­ke­lings­per­spec­tief plan (OPP)

Als een leerling extra on­der­steu­ning nodig heeft, maakt de school afspraken met de ouders. Heeft de leerling meer nodig dan de ba­sis­on­der­steu­ning? Dan maakt de school een ont­wik­ke­lings­per­spec­tief­plan (OPP). Daarin staat hoe de on­der­steu­ning van de leerling eruit ziet. Ouders hebben in­stem­mings­recht op het han­de­lings­deel van het ont­wik­ke­lings­per­spec­tief.

Lees verder:

Wat staat er in een OPP?
In het ont­wik­ke­lings­per­spec­tief staat omschreven wat de leerling nu kan en wat de school en ouders verwachten dat de leerling kan en kent bij het verlaten van de school. Het plan bestaat uit twee delen. In het eerste deel staat wat het uit­stroom­pro­fiel van de leerling is en welke on­der­wijs­doe­len daarbij horen. U en uw kind (indien >16 jaar) hebben hier inspraak in. In het tweede deel staat welke begeleiding en on­der­steu­ning daarvoor nodig is.

Minstens 1x per jaar wordt het OPP opnieuw bekeken en, als dat nodig is, aangepast. Op dat moment kijkt de school ook of de leerling op de juiste plek zit, of beter kan doorstromen naar een (bo­ven­schools) arrangement of het speciaal onderwijs of juist kan te­rug­stro­men naar het regulier onderwijs. In het plan staat in ieder geval:

  • Het verwachte uit­stroom­ni­veau van uw kind.
  • De on­der­wijs­doe­len voor uw kind.
  • Welke leerstof er wordt aangeboden.
  • Het han­de­lings­deel: op welke manier uw kind wordt begeleid en ondersteund.
  • De afwijkingen van het reguliere programma.
Welke gegevens gebruikt de school in het OPP
Bij het opstellen van het ont­wik­ke­lings­per­spec­tief gebruikt de school gegevens van de leerling over:
  • De schoolse ont­wik­ke­ling: zoals de leer­re­sul­ta­ten, het on­der­wijs­kun­dig rapport, het verloop van de schooltijd en een eventueel uit­stroom­ad­vies van de vorige school.
  • Per­soons­ken­mer­ken: zoals zelf­ver­trou­wen, gedrag en motivatie.
  • Ca­pa­ci­tei­ten: zoals in­tel­li­gen­tie.
  • Medische gegevens: zoals een advies of verklaring van een arts of psycholoog.
  • Eerder verleende hulp en on­der­steu­ning.

Goede afspraken zijn belangrijk

Als het op school niet vanzelf gaat, is het belangrijk dat ouders, kind en school op dezelfde lijn zitten. Het is daarom verstandig om duidelijke afspraken te maken en vast te leggen. Hoe soepeler het overleg tussen ouders en school en hoe grondiger ouders zichzelf informeren hoe beter uit­ein­de­lijk de oplossing.

U en uw kind spelen een belangrijke rol bij de tot­stand­ko­ming en het uitvoeren van dit plan. Ook hebben ouders en leerling een belangrijke rol bij het (jaarlijks) evalueren van het plan. Daarnaast wordt op dit deel van het plan uw instemming gevraagd. Met andere woorden: bent u het eens met de beschreven begeleiding en on­der­steu­ning voor uw kind (han­de­lings­deel)?