Overzicht

Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO)

Het voortgezet speciaal onderwijs (vso) biedt een on­der­wijs­plek voor leerlingen die voor langere tijd structureel spe­ci­a­lis­ti­sche on­der­wijs­on­der­steu­ning nodig hebben. Binnen het vso is het mogelijk om doorlopende begeleiding te organiseren met verregaande aan­pas­sin­gen op het onderwijs. Er wordt lesgegeven in kleinere groepen.

De vso-scholen werken nauw samen met in­stel­lin­gen voor jeugdhulp, psychiatrie, ge­han­di­cap­ten­zorg, revalidatie en arbeid. Vanuit het vso is een overstap mogelijk naar de reguliere school van herkomst of een andere reguliere school, naar ver­volg­on­der­wijs, de ar­beids­markt, of een dag­be­ste­ding.

Overstap naar het Voortgezet Speciaal Onderwijs

Soms lukt het een reguliere vo-school niet om een leerling genoeg goede hulp te bieden. Ook niet als er een ont­wik­ke­lings­per­spec­tief is gemaakt, een leerling extra on­der­steu­ning heeft gekregen en er is besproken of de extra hulp goed werkt (evaluatie). Deze leerlingen zijn voor passend onderwijs langdurig aangewezen op een spe­ci­a­lis­ti­sche on­der­wijs­set­ting.

In dat geval kijkt het On­der­steu­nings­team of een school voor speciaal onderwijs deze on­der­steu­ning (tijdelijk) kan bieden. De on­der­steu­ning op het speciaal onderwijs is gericht op terugkeer naar de reguliere school. Echter voor kinderen die speciaal onderwijs langer nodig hebben, blijft deze mo­ge­lijk­heid aanwezig.

Een leerling in het voortgezet onderwijs kan door de school bij het Sa­men­wer­kings­ver­band worden aangemeld als na overleg is vastgesteld dat een speciale vorm van onderwijs meer passend is. Dit overleg vindt plaats tussen ouders, school en het sa­men­wer­kings­ver­band.

Voor een plek op het speciaal onderwijs is een toe­laat­baar­heids­ver­kla­ring nodig. Deze wordt afgegeven door het Sa­men­wer­kings­ver­band. De school gaat samen met ouder  en kind op zoek naar een goede plek op het ge­spe­ci­a­li­seerd onderwijs.

Hoe is het VSO ingedeeld?

Het (voortgezet) speciaal onderwijs bestaat uit 4 clusters:

  • Cluster 1: blinde, slecht­zien­de leerlingen;
  • Cluster 2: dove, slecht­ho­ren­de leerlingen of met een taal-spraak­ont­wik­ke­lings­stoor­nis;
  • Cluster 3: lichamelijk ge­han­di­cap­te en/of ver­stan­de­lijk ge­han­di­cap­te en langdurig zieke leerlingen (somatisch);
  • Cluster 4: kinderen met psychische stoornissen en ge­drags­pro­ble­men.

Cluster 3 en 4 scholen zijn onderdeel van de sa­men­wer­kings­ver­ban­den passend onderwijs. Cluster 1 en 2 zijn landelijk ge­or­ga­ni­seerd (Lees meer).

 

Er zijn drie uit­stroom­pro­fie­len in het vso:

  • ver­volg­on­der­wijs;
  • ar­beids­markt­ge­richt;
  • dag­be­ste­ding.

Lees meer over het halen van een diploma in het vso.